S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies, vďaka ktorým vám môžeme poskytovať individuálne informácie o našich výrobkoch pre marketingové účely. Kliknutím na tlačidlo „Potvrdiť“ alebo akýkoľvek odkaz mimo túto lištu súhlasíte aj s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na webe pre zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a v reklamných sieťach na ďalších weboch. Personalizáciu a cielenú reklamu si môžete kedykoľvek vypnúť v nastavení vášho prehliadača.

Emailové šperky

31.10.2016

Emailové šperky

Technika emailu je veľmi stará, možno ho poznáte aj pod názvom cloissonne, alebo po najnovšom smalt.

Dnes sa však smalt aplikuje aj inak ako pred tým. Pôvodná technika emailu bola farba aplikovaná do zlatníkom vytvorenej kovovej mriežky, táto technika sa tiež nazýva cloissonne. Email sa aplikoval pálením teda za horúca, alebo aj za studena maľovaním, čo sa už vtedy nazývalo falošným emailom a studený email aj podstatne menej vydržal. Ďalej bol známy ešte jamkový email, ktorý sa neaplikoval do mriežok vytvorených spájkovaním, ale do jamiek vyhĺbených do kovu.

Táto technika bola na území Slovenska najobľúbenejšou v renesancii. Mali sme dokonca špecifickú techniku emailu, ktorá sa vytvorila na sedmohradskom dvore a teda sa nazývala sedmohradský email.

Pôvodná technika email - cloissonne sa mi veľmi zapáčila a tak som sa snažila vytvoriť niečo podobné. Keďže som nemala potrebnú techniku, a teda doteraz neemám, snažím sa ho napodobniť svojim spôsobom. Najprv som maľovala komponenty s mriežkou a zalievala ich živicou pre trvácnosť farby a pre krajší vzhľad.

handmade náhrdlník vážkanáhrdelník handmade vážka

 

Handmade živicové náušnice hodinyHandmade náušnice pávy

Tieto komponenty sú naozaj krásne a páči sa mi ich oživenie farbami, chcela som však ísť viac do hĺbky, aby to bolo aj viac handmade. A tak som si urobila vlastné lôžko, ktoré som vytvorila cínovaním, vložila som doňho aj kamienok - obsidián vločkový, ktorý je trochu nevšedný, keď je priamo v tejto technike. Plochy v mriežke som následne zafarbila a zaliala živicou. Toto je teda moja "emailová" prvotina:

Handmade prívesok s obsidiánom

Raz sa snáď dostanem aj k reálnej technike emailu a nebudem ho iba napodobňovať, no dovtedy som rada, že sa mi podarilo aj niečo takéto. Dúfam, že som zaujala aj vás.

 

Natalyss

ZjdhM