S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies, vďaka ktorým vám môžeme poskytovať individuálne informácie o našich výrobkoch pre marketingové účely. Kliknutím na tlačidlo „Potvrdiť“ alebo akýkoľvek odkaz mimo túto lištu súhlasíte aj s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na webe pre zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a v reklamných sieťach na ďalších weboch. Personalizáciu a cielenú reklamu si môžete kedykoľvek vypnúť v nastavení vášho prehliadača.

Slovenské minerály v šperkoch

02.11.2016

Slovenské minerály v šperkoch

Do šperkov sa väčšinou, nielen u nás ale aj u iných šperkárov, používajú spracované kamienky zo zahraničia. Často pritom ani netušíme, aké minerálne bohatstvo máme tu doma na Slovensku. Preto som vytvorila kolekciu šperkov zo surových minerálov zo Slovenska, z ktorej časť sa už predala, ale chcela by som vám ich ukázať takto pokope.

Najviac mojich šperkov je vytvorených z opálov, keďže opál rôznych druhov je u nás najrozšírenejší kamienok. Je to aj preto, že v Slanských vrchoch pri obci Červenica sa nachádza svetoznáme nálezisko drahých opálov. Známych je u nás však vyše 250 lokalít, kde sa tento drahokam vyskytuje.

Opály z týchto príveskov boli nájdené v Herľanoch.

Prívesok opál zo Slovenska

Prívesok opál zo Slovenska

Prívesok opál zo Slovenska

Pôvod opálov z týchto prstienkov je zas v Bohuškoviciach.

Prsteň opál zo Slovenska

Prsteň opál zo Slovenska

Veľmi zaujímavým kamienkom je démantoid z Dobšinej, ktorý sa nachádza v tomto prívesku. Démantoid je jeden z mála drahokamových odrôd menej známeho granátu andraditu. Bol objavený v roku 1885 na strednom Urale. Najprv bol mylne považovaný za smaragd, ale potom sa zistilo, že sa jedná o úplne novú odrodu granátu a podľa vykazujúceho veľmi silného diamantového lesku pripomínajúci samotný diamant bol pomenovaný démantoid. Číry démantoid je veľmi vyhľadáváným drahokamom a vzhľadom k takmer vyčerpaným naleziskám na Urale má tiež veľmi vysokú cenu.

Prívesok démantoid zo Slovenska

Z Ľubietovej pochádza tento krásny malachit. Malachity sú veľmi vyhľadávané a často aj falšované kamienky, pri tomto však jeho pravosť bola zaručná :).

Prívesok malachit zo Slovenska

Mnohí z vás možno prvý krát budú čítať o kamienku zvanom pseudomalachit. Ten v prívesku pochádza z Ľubietovej a nejedná sa o falošný malachit, ako by sa mohlo zdať. Pseudomalachit je zelený minerál, ktorý sa skutočne podobá na malachit, natoľko, že môže pomýliť aj skúsenejších nálezcov, preto dostal takéto pomenovanie. Jeho chemické zloženie je však úplne iné než u malachitov, stále sa však jedná o prírodný kamienok.

Prívesok pseudomalachit zo Slovenska

Dobre známe sú u nás aj náleziská čiernych turmalínov - skorylov. Turmalíny sa tvoria v dvoch typoch hornín - granitoch a pegmatitoch. V tomto prívesku je osadený pegmatit turmalín - skoryl.

Prívesok turmalín zo Slovenska

Veľmi obľúbeným minerálom je aj krištál - odroda kremeňa.  Na Slovensku a Čechách je nazývaný aj horský krištál, kvôli odlíšeniu názvu od brúseného skla. Na Slovensku sa nádherné kryštalické drúzy kremeňa nachádzajú napríklad v Štiavnických vrchoch a v Kremnických vrchoch.

Prívesok krištál zo Slovenska

Máme aj niekoľko nálezísk krásne zeleného minerálu - fuchsitu. Konkrétne tento pochádza z Rudňan.

Prívesok fuchsit zo Slovenska

Tento jemne sfarbený ametyst pochádza z Pukanca. Ametysty drahokamovej kvality sa vyskytovali v Banskej Bystrici, Hodruši-Hámroch či Vyhniach. Počuli ste už starogrécku legendu o pôvode ametystu, podľa ktorej najvyšší boh Zeus rozlial kalich s vínom na biely kremeň, ktorý potom prijal farbu vína? Z tejto legendy pochádza názov kameňa - amethustos - neopitý.

Prívesok ametyst zo Slovenska

Posledným kamienkom je dúhový pyrit z Hodruše-Hámrov, toto miesto však tiež nie je jediným náleziskom tohto kameňa na Slovensku. Názov pyrit tiež pochádza z gréčtiny a je odvodený od slova oheň, pretože po údere z neho často odlietajú iskry.

Prívesok pyrit zo Slovenska

Na teraz je to z mojej produkcie všetko, ale verím, že aj naďalej sa mi bude dariť zháňať kamienky, ktoré sa vyskytujú v našej blízkosti. Ak vás tieto šperky zaujali, niektoré si ešte môžete objednať v našom e-shope.

Natalyss

MGVmZW